Regionerne får lov at drive lægeklinikker i seks år
FOLKETINGET: Alle Folketingets partier har i dag indgået en aftale om bedre lægedækning i hele landet og følger således op på lægedækningsudvalgets afrapportering for tre uger siden.
Med aftalen er partierne blandt andet blevet enige om at give regionerne mulighed for at drive klinikker med regionsansatte læger i seks år ad gangen mod kun fire år, som det er tilladt i dag.
Aftalen åbner også op for, at læger kan købe ekstra ydernumre direkte af hinanden, og således vil en enkelt læge fremover kunne eje flere ydernumre, altså lægepraksisser, og ansætte andre læger til at drive dem. Tanken bag dette tiltag er, at flere læger vil turde tage chancen ude på landet, hvis de ikke selv skal investere økonomisk i klinikken, men blot være ansat, skriver TV 2.
Endelig er partierne blevet enige om at tilbyde højere løn til praktiserende læger, der arbejder i yderområderne. Argumentet her er, at en konsultation med en mere syg eller måske sprogligt udfordret patient tager længere tid, og derfor er højere løn rimeligt.
- Med aftalen i dag er vi kommet et vigtigt stykke af vejen. Første skridt var at få udvalgets bud på løsninger, og det næste skridt var at få partierne til at give opbakning til de lovændringer, der er behov for. Men udfordringerne med lægedækningen er langt fra løst med det. Vi skal gerne realisere flere af udvalgets anbefalinger, hvis det skal rykke noget, siger Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
Opfordrer til forsøg med nye løsninger
At der er væsentlige problemer med lægedækningen i både sygehusregi og almen praksis i visse dele af landet anerkendes helt specifikt i aftalen, hvor der også opfordres til forsøg med nye løsninger på problematikken.
Helt konkret fremgår det af aftalen, at 'der inden for rammerne af forsøgsbestemmelsen i sundhedsloven ansøges om etablering af forsøg med nye organiseringsformer, som kan skabe sammenhængende tilbud for borgere i områder med lægedækningsproblemer i både almen praksis og i sygehusenes akutte beredskab'.
Politikerne ønsker desuden at styrke mulighederne for at bruge virtuel og digital kommunikation som et led i løsningen, da nye velfærdsteknologiske muligheder kan være med til at sikre, at borgere i yderområderne kan konsultere en læge.
- Det må ikke være sådan, at man i et lille land som Danmark ikke kan regne med at have adgang til en læge, i det område man bor. Det skaber en utryghed og en ulighed i sundhed på tværs af landet, som simpelthen ikke er rimelig, og den skal vi i fællesskab komme til livs, siger Sundhedsministeren, der samtidig appellerer til, at både regionerne, kommunerne, private aktører, PLO, Lægeforeningen spiller med i kampen mod lægemanglen:
- Kun i fællesskab kan vi bekæmpe problemerne med manglende lægedækning flere steder i landet, siger hun.
Det fremgår desuden i aftalen, at det skal præciseres over for regionerne, at sundhedspersonalet skal kunne gøre sig forståelige på dansk ligesom 'aftalepartierne noterer sig', at regeringen vil forlænge den såkaldte femårsfrist til seks år for den lægelige videreuddannelse.
Der er i forbindelse med aftalen afsat et trecifret millionbeløb til implementering, der dog først vil blive fordelt, når overenskomstforhandlingerne mellem Sundhedsministeriet, regionerne, Lægeforeningen, PLO og KL er færdige.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.